Закладають новий ліс: біля Ізмаїла висаджують 2 тисячі дерев

08 Березня 2024, 09:25
На висадці дерев. Фото: Ізмаїльська РДА 270
На висадці дерев. Фото: Ізмаїльська РДА

У рамках лісокультурної кампанії 2024 року ДП «Ліси України» на землях філії «Ізмаїльське лісове господарство» поблизу Ізмаїла Одеської області висаджує одну тисячу сіянців сосни кримської та одну тисячу дуба звичайного.

Про це повідомили у пресслужбі Ізмаїльської РДА.

Як зазначив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, такої висадки на півдні, як після реформування лісової галузі, ніколи не було. Регіон історично має низьку лісистість, проте фінансування на створення нового лісу у держави не було.
 
«Зараз ми повністю відмовилися від дотацій з бюджету та фінансуємо лісогосподарські заходи за рахунок підприємства. Наприклад, якщо 2022 року ДП “Ізмаїльське лісове господарство” висадило 10 га лісу, то вже 2023 року ця філія єдиного підприємства «Ліси України» висадила 665 га лісу! Цьогоріч плануємо висадити ще більше», – повідомив він.
Оскільки ДП “Ліси України” запроваджує принципи природного лісівництва, для висадки використовують сіянці з закритою кореневою системою. Ті, що висаджують у місті Ізмаїл, вирощені у Львівському лісовому селекційно-насіннєвому центрі.
Враховуючи, що підприємство відходить від суцільних монокультур, висаджуються в основному змішані породи, а це дозволяє створювати умови для біорізноманіття. Для хвойних насаджень створюється буферна зона з листяних порід, за рахунок чого зменшуються ризики виникнення пожеж.
 

Висадкою сіянців на території Ізмаїла займалися працівники Південного лісового офісу, догляд за новими насадженнями здійснюватиме філія «Ізмаїльське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Нагадаємо, що 2022 року в Україні відбулося реформування лісової галузі. В результаті реформи було створено ДП «Ліси України», яке фінансуються лише за рахунок власного прибутку. Наразі підприємство не лише заліснює зруби на території України, а й створює нові лісові території. На Одещині планується висадка лісів на площі понад 2500 гектарів.

28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024